က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ႔ ခရမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ (၅) မ်ိဳး



အျပင္ပန္း ခရမ္းေရာင္အဆင္းရွိေပမယ္႔ လူ႔ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးအက်ိဳးရွိတဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္။

အသီးအႏွံေတြ၊ သစ္သီးဝလံေတြရဲ႕ အေရာင္က သူ႕မွာပါဝင္တဲ႔ ဗိုက္တာမင္၊ သတၳဳဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ တျခားအရာဝတၳဳေတြကို ေဖာ္ျပႏိုင္စြမ္းရွိတယ္ဆိုတာကိုေတာ႔ အားလံုးသိထားၾကၿပီး ျဖစ္မွာပါ။ အာဟာရေဗဒပညာရွင္ေတြကလည္း လူတိုင္းကို လတ္ဆတ္တဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံေတြဆိုရင္ အေရာင္မခြဲျခားဘဲ စားသံုးဖုိ႔ တိုက္တြန္းတတ္တာကိုလည္း သိၾကမွာပါ။ အဲဒီထဲမွာ ခရမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြလည္း အပါအဝင္ပါပဲ။

အသီးအႏွံေတြနဲ႔ ပတ္သက္ရင္ေတာ႔ ခရမ္းေရာင္ဟာ ပုပ္အဲ႔အဲ႔ႏိုင္တဲ႔ အေရာင္တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ သတ္မွတ္ခံရပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ပုပ္သိုးသြားရင္လည္း ခရမ္းေရာင္ (သို႕) အမဲေရာင္ သမ္းလာတတ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔ အျပင္ပန္း ခရမ္းေရာင္အဆင္းရွိေပမယ္႔ လူ႔ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးအက်ိဳးရွိတဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္။

 အဲဒါေတြကေတာ႔...

၁။ ခရမ္းသီး

ခရမ္းသီးဟာ ဗိုက္တာမင္ ဘီစစ္၊ စီ၊ ေက တို႔လို ဗိုက္တာမင္ၾကြယ္ဝတဲ႔ အသီးအႏွံတစ္မ်ိဳးျဖစ္သလို မဂၢနီစီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ သီယာမိုင္းတို႔လို သတၳဳဓာတ္ေတြလည္း ၾကြယ္ဝပါေသးတယ္။ အဲဒီလို အာဟာရဓာတ္ေတြ ၾကြယ္ဝမႈေၾကာင္႔ ဦးေႏွာက္ထိခိုက္မႈနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါတို႔လို အသက္အႏၱရာယ္စိုးရိမ္ရတဲ႔ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြားျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ေနာက္ၿပီး ကိတ္ရာကေန ဝတဲ႔အဆင္႔ထိ ျဖစ္လာလို႔ စိတ္ညစ္ေနတဲ႔သူေတြဆိုရင္လည္း ခရမ္းသီးကို စားၾကည္႔သင္႔ပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ခရမ္းသီးစားေပးျခင္းျဖင္႔ အစာအိမ္နဲ႔ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ ႏွလံုးအားေကာင္းေစျခင္း၊ ေသြးအားေကာင္းေစျခင္း တို႔လို က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုလည္း ရယူႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ဘလူးဘယ္ရီသီး

ဘလူးဘယ္ရီသီးကို မႏွစ္သက္တဲ႔သူ ဘယ္သူမွ မရွိပါဘူး။ ဒီသစ္သီးေတြမွာ မဂၢနီးစ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗိုက္တာမင္ေက၊ စီနဲ႔ antioxidant ေတြ အထူးၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီးေတြဟာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ႔ free radical ေတြရဲ႕ အႏၱရာယ္ကေန အထူးကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ႔အတြက္ "Antioxidant ေတြရဲ႕ ဘုရင္" လို႔ေတာင္ တင္စားေခၚေဝၚခံရပါတယ္။
dual camera ပါ Honor 7X ကို တရားဝင္မိတ္ဆက္: အနည္းဆံုး ျမန္မာေငြ ၂ သိန္းခဲြေက်ာ္ကေန ၄ သိန္းအထိ ရိွမွာပါ။
dual camera ပါ Honor 7X ကို တရားဝင္မိတ္ဆက္
အနည္းဆံုး ျမန္မာေငြ ၂ သိန္းခဲြေက်ာ္ကေန ၄ သိန္းအထိ ရိွမွာပါ။

 
၃။ ခရမ္းေရာင္ မုန္လာဥ

ခရမ္းေရာင္မုန္လာဥေတြမွာလည္း ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ခႏၶာကိုယ္ကို ဆိုးဝါးစြာပ်က္ဆီးယိုယြင္းေစတဲ႔ က်န္းမာေရးအႏၱရာယ္ေတြကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ႔ အာဟာရဓာတ္ေတြ လံုေလာက္စြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ စီ နဲ႔ ေအ ကေတာ႔ ခရမ္းေရာင္မုန္လာဥေတြမွာ အထူးၾကြယ္ဝတယ္လို႔ နာမည္ႀကီးပါတယ္။

၄။ ခရမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ

ေဂၚဖီ မ်ိဳးႏြယ္ဝင္ျဖစ္တဲ႔ ခရမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီဟာ ေဂၚဖီထုပ္ငယ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း တို႔နဲ႔လည္း အမ်ိဳးေတာ္ပါတယ္။ အန္သိုဆိုင္ယာနင္ (anthocyanin)၊ ဗိုက္တာမင္ ေက၊ စီ နဲ႔ ဘီစစ္ တို႔ ျမင္႔မားစြာ ပါဝင္တဲ႔အတြက္ ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ေဂၚဖီမ်ိဳးႏြယ္ဝင္ျဖစ္တဲ႔အတြက္ ဝိတ္က်ေစဖို႔အတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳႏိုင္ပါတယ္။

၅။ မုန္လာဥနီ (ဗီတြတ္)

မုန္လာဥနီ (ဗီတြတ္) (Beetroots) ကေတာ႔ မုန္လာဥႏြယ္ဝင္ အသီးအရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ဗိုက္တာမင္ ဘီစစ္၊ ေအ နဲ႔ စီ တို႔ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ေသြးတိုးျခင္းကို လ်င္ျမန္စြာ က်ဆင္းေစႏိုင္တဲ႔အတြက္ ေသြးတိုးေရာဂါသည္ေတြဆိုရင္ ဗီတြတ္ေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္သံုးေပးသင္႔ပါတယ္။

ဒါ႔အျပင္ ၄င္းဟာ လ်င္ျမန္စြာ အားအင္ျပန္လည္ျပည္႔ဝေစတဲ႔ အားျဖည္႔အခ်ိဳရည္ တစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အံ႕ၾသဖြယ္ ဒီအသီးအႏွံေလးဟာဆိုရင္ တခ်ိဳ႕ကင္ဆာေရာဂါေတြကိုလည္း တိုက္ဖ်က္ႏိုုင္ပါေသးတယ္။ ဒါ႔အျပင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္ျပင္ပကို လ်င္ျမန္စြာ ပို႔႔ေဆာင္ေပးႏိုင္တဲ႔အတြက္ အားေကာင္းတဲ႔ detox ေဖ်ာ္ရည္တစ္မ်ိဳးအျဖစ္လည္း ထင္ရွားပါတယ္။

Source: Youngisthan
Duwun

#ေမသတင္းရပ္ကြက္ေလး

Comments

Popular posts from this blog

ခဲြစိပ္ပါရဂူသိရင္ငိုေလာက္တဲ့ဇာမဏီရြက္

စစ္ေဘးေရွာင္အမည္ခံ လုပ္စားေနတဲ့ KIA အရပ္ဝတ္နဲ႔တပ္ေဖ်ာက္ေနထိုင္လာတဲ့ KIA

NLD အစိုးရလက္ထက္ ၿငိမ္းခ်မ္းေရး လုပ္ငန္းစဥ္မ်ား ေႏွးေကြးသြားဟု အပစ္ရပ္ အဖြဲ႕မ်ားေျပာ