စြံပလြန္သီး ၃လံုးကို ေန႔တိုင္းစားရင္



စြံပလြန္သီး ၃လံုးက က်န္းမာေရးအတြက္ အရမ္းအက်ိဳးေက်းဇူးရွိပါတယ္။ စြံပလြန္သီးက အခုမွ လူေတြစားေသာက္ၾကတာမဟုတ္ပါဘူး။ စြံပလြန္သီးကို ၇၀၀၀ ဘီစီေလာက္က လူေတြ စတင္စားသံုးခဲ့တယ္လိုု႔ ေရွးေဟာင္းသုေတသနပညာရွင္ေတြက ေတြ႔ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။

စြံပလြန္သီးကို အေရွ႕အလယ္ပိုင္းမွာ အဓိက အစားအစာအျဖစ္ လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ ေထာင္ေပါင္းမ်ားစြာက စားသံုးခဲ့ၾကပါတယ္။

စြံပလြန္သီးမွာ သတၱဳဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြနဲ႔တျခား က်န္းမာရးအတြက္ေကာင္းတဲ့ Phytonutrients ဓာတ္ေတြအမ်ားႀကီးပါ၀င္ပါတယ္။

အဲ့ဒီအျပင္ ေကာ့ပါး၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ မဂၢနီဆိယမ္၊ ဗီတာမင္ B6 စတာေတြလည္းပါ၀င္ပါတယ္။

စြံပလြန္သီးကို တစ္ေန႔ကို ၃လံုး စားရင္

စြံပလြန္သီးမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီးပါ၀င္တယ္လို႔ ၂၀၀၃ ခုႏွစ္က ျပဳလုပ္ခဲ့ၿပီး International Journal of Food, Sciences and Nutrition မွာ ေရးသားထားပါတယ္။

အဲ့ဒီသုေတသနရဲ႕ရလဒ္အရ စြံပလြန္သီးမွာ အားေကာင္းတဲ့ ကင္ဆာ ကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္ေတြ၊ ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစတဲ့ ဓာတ္ေတြ၊ သတၱဳဓာတ္ အမ်ိဳးေပါင္း ၁၅ မ်ိဳးနဲ႔တျခား အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီး ပါ၀င္ပါတယ္။

အဲ့ဒီအျပင္ အမိုင္အက္ဆစ္ အမ်ိဳးေပါင္း ၂၃ မ်ိဳးနဲ႔ Unsaturated Fatty အက္ဆစ္ဓာတ္ေတြလည္းပါ၀င္ပါတယ္။

အားအင္ျပည့္၀

စြံပလြန္သီးမွာ စားလိုက္ရင္ ခ်က္ျခင္းအားအင္ျပည့္၀သြားသလိုခံစားရမွာပါ။ အနည္းဆံုး ေတာ့ တစ္ခါစားရင္ ၃ လံုးစားပါ။ ဒါေၾကာင့္ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနရင္ ခြန္အားျပည့္အခ်ိဳရည္ေတြ စားမယ့္အစား စြံပလြန္သီး ၃လံုးစားပါ။ စြံပလြန္သီးက ကယ္လိုရီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစႏိုင္ၿပီး စြံပလြန္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြက အားအင္ျပည့္၀မႈကို ၾကာရွည္ထိန္းေပးထားမွာျဖစ္ပါတယ္။

အစာေျခစနစ္ကို ျမွင့္တင္ေပး

စြံပလြန္သီးေတြမွာ အမွ်င္ဓာတ္ေတြအမ်ားႀကီးပါ၀င္တာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္ကို အားေကာင္းေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရွးေခတ္ကလူေတြဆိုရင္ ထမင္းစားၿပီးရင္စြံပလြန္သီးနဲ႔ အခ်ိဳတည္းၾကပါတယ္။

၀မ္းေလွ်ာေနရင္လည္း စြံပလြန္သီးစားသင့္ပါတယ္။ အစာေျခစနစ္မွာရွိတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြကိုလည္း စြံပလြန္သီးက တိုက္ဖ်က္ေပးပါတယ္။

ကိုယ္ခံအားေကာင္းၿပီး အရိုးကိုသန္မာေစ

စြံပလြန္သီးမွာ ေကာ့ပါး၊ မဂၢနီဆီယမ္၊   Selenium ဓာတ္ေတြၾကြယ္၀စြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ အရိုးပြတာ၊ ကင္ဆာ တို႔ကို ကာကြယ္ေပးၿပီး ကိုယ္ခံအားကို ျမွင့္တင္ေပးပါတယ္။

ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္း

ပိုတက္ဆီယမ္ ဓာတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းၿပီး ေလျဖတ္တာကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

အလက္ဂ်စ္ ေရာဂါ သက္သာ

အသားအေရ ယားယံတာ၊ အလက္ဂ်စ္ေၾကာင့္ နွာေစးတာေတြအတြက္ စြံပလြန္သီးက ေကာင္းပါတယ္။



MyFood Myanmar

Comments

Popular posts from this blog

ခဲြစိပ္ပါရဂူသိရင္ငိုေလာက္တဲ့ဇာမဏီရြက္

စစ္ေဘးေရွာင္အမည္ခံ လုပ္စားေနတဲ့ KIA အရပ္ဝတ္နဲ႔တပ္ေဖ်ာက္ေနထိုင္လာတဲ့ KIA

NLD အစိုးရလက္ထက္ ၿငိမ္းခ်မ္းေရး လုပ္ငန္းစဥ္မ်ား ေႏွးေကြးသြားဟု အပစ္ရပ္ အဖြဲ႕မ်ားေျပာ